Keksz- és ostyagyártó tanfolyam
About This Course
A Keksz- és ostyagyártó az édesipari termékek közül kekszféléket, krékereket, töltött és töltetlen ostyaféléket, teasüteményeket készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat.
A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. A lisztesáruk félkész- és késztermékekeit elkészíti a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken.
A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkája során betartja az üzem munkavédelmi és higiéniai szabályait, és környezettudatosan kezeli a képződő hulladékokat.
A „Keksz-és ostyagyártó” Édességkészítő 4 0721 05 02 kapcsolódó részszakmája az Élelmiszeripar ágazaton belül.
A Keksz- és ostyagyártó részszakma szakmai tartalma:
- Tartós lisztesáruk témakör: A különböző szerkezetű lisztesáruk meghatározása, csoportosítása, jellemzése, Anyag-előkészítő műveletek, A tészta kialakulásának folyamata, Kémiai, fizikai és biológiai tésztalazítás, A kolloid-, enzimes és mikrobiológiai folyamatok, Különböző termékszerkezet-kialakítási módok: kevert, omlós, leveles, piskóta, mézes, ostya és kréker, A kekszek, teasütemények jellemzése, Snackek jellemzése, Mézes és mézes jellegű lisztesáruk, Emulziók, szuszpenziók, Különböző formázási módok (kézi, gépi formázás), A sütés művelete, paraméterei, A sülés során végbemenő változások, A technológiai folyamatok ismertetése, A műveleti lépések és az alkalmazott paraméterek megválasztása a különböző lisztesáruknál, A késztermékek kezelése, tárolása, csomagolása, A tartós édesipari készítmények minőségi előírásai, A termék anyagösszetétele, anyagnorma-számítási feladatok, Műveleti anyaghányad, Gyártási kapacitás, anyagmérleg, Veszteségszámítás, A sülési, hűlési veszteség számítása
- A tartós lisztesáru készítéséhez szükséges gépek témakör: A gépek feladata a technológiai folyamatban, a technológiai sorban való elhelyezkedésük
és kezelésük, A tészta- és szuszpenziókészítés berendezései, a keverő-habverő, a Z karú keverő és a spirálkarú dagasztók kezelése, Töltelékkészítő gépek kezelése, Az állagkialakítás és gépei, a tömörítőgépek kezelése, Formázóberendezések, -sorok kezelése, A sütés berendezései, a kondicionált hűtés megvalósítása, hűtőalagút, vertikális hűtők, A felületi bevonás, díszítés berendezései, Mártó- és bevonóberendezés kezelése, Csomagológépek, gépsorok kezelése. - Tartós lisztesáruk készítése témakör: A lisztesáruk alap-, segéd-, járulékos és adalékanyagainak átvétele, tárolása, érzékszervvel ellenőrizhető tulajdonságai, mérése, előkészítésének műveletei. Teasütemények (töltött – zsírkrémmel – és töltetlen), kekszek, krékerek, ostyafélék (töltött, töltetlen), mézes és mézes jellegű lisztesáruk készítése, A gyártás előkészítése: anyagok mérése, szitálása, keverése, oldat, emulzió és szuszpenzió készítése, szűrés, temperálás, Gépek összerakása, sütők előmelegítése, formák, sütőlapok tisztítása stb., A technológiai folyamatok, műveletek paramétereinek beállítása, ellenőrzése, Tészta/massza készítése, Kémiai, fizikai és élesztős tésztalazítás alkalmazása, Formázási műveletek elvégzése kézzel és géppel, A töltés, áthúzás, mártás, bevonás, panírozás műveletei, Felületi díszítőműveletek, Sütési műveletek, a berendezés szabályozása, ellenőrzése, Késztermékkezelési műveletek: hűtés, töltés, szeletelés, mártás, díszítés, Csomagolás, előkészítés kiszállításra, Receptúra alapján nyersanyagszükséglet- és veszteségszámítás, Minőség-ellenőrzés: tömegmérés, érzékszervi minősítés.
A Keksz- és ostyagyártó órakerete:
- 320 – 480 óra.
A Keksz- és ostyagyártó készségei, képességei:
- Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja az édességkészítéshez szükséges nyersanyagokat.
- Kiválasztja a termékek készítéséhez szükséges nyersanyagokat, megvizsgálja azok felhasználhatóságát, elvégzi a szükséges előkészítő műveleteket.
- Elkészíti az édesipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja, felhasználja azokat.
- Édesipari lisztesárukat készít.
- Kiválasztja a megfelelő csomagolást, a jogszabályoknak megfelelően jelöli a terméket.
- Munkáját az édesipari Jó higiéniai és jó gyártási gyakorlat előírásai szerint végzi.
- Üzemi HACCP dokumentumokat vezet.
- A termékek készítéséhez szükséges munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket balesetmentesen használja, kezeli, üzemelteti, elvégzi a szükséges tisztítási
feladatokat. - Munkája során betartja a gépek, berendezések, munkaeszközök biztonsági és egészségügyi követelményeit.
- Az üzemi termékösszetételek alapján nyersanyag szükségletet számol.
A Keksz- és ostyagyártó ismeretei:
- Megnevezi a raktárak fajtáit, tudja a raktárakkal szemben támasztott követelményeket, az édességkészítés nyersanyagai szakszerű tárolásának szabályait.
- Ismeri az édességkészítéshez szükséges nyersanyagokat, azok tulajdonságait, felhasználásuk módjait, az előkészítésük műveleteit.
- Megnevezi az édesipari félkész termékeket, ismeri azok tulajdonságait, az elkészítésük és felhasználásuk módjait.
- Ismeri:
- kekszek, krékerek, teasütemények, ostyafélék jellemzőit, elkészítésük műveleteit, az alkalmazott gyártástechnológiát.
- a korszerű csomagolással szemben támasztott követelményeket, a csomagolás típusait, a jelölés jogi szabályozását, elemeit.
- az édesipar jó higiéniai és a Jó gyártási gyakorlatában előírt szabályokat.
- a HACCP rendszer alapelveit, alkalmazásának módját, dokumentumait, az online HACCP (eHACCP) adta lehetőségeket.
- az egyes munkaeszközök felhasználásának területeit, balesetmentes használatát, higiéniai követelményeit.
- a lisztesáru készítéshez szükséges gépek és berendezések feladatát, működési elvét, kezelésének, üzemeltetésének, tisztításának módját.
- a gépek, berendezések, munkaeszközök biztonsági és egészségügyi követelményeit.
- a nyersanyagszámítás módját.
- az édesipari melléktermékek és hulladékok kezelésének szabályait.
- a nyersanyagok átvételének módját, az átvétellel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat.
A Keksz- és ostyagyártó elvárt viselkedés módjai és attitűdjei:
- Törekszik a nyersanyagok átvételénél a pontosságra, a raktározásnál, tárolásnál a nyersanyagok minőségének és mennyiségének a megóvására.
- Elfogadja a szakmaetikai elveket, a fogyasztó egészségét veszélyeztető nyersanyagokat nem használ fel.
- Belátja az előkészítő műveletek fontosságát.
- Fontosnak tartja az előkészítő műveletek szabályos elvégzését.
- Nyitott az új ismeretekre, technológiai megoldásokra.
- Törekszik a pontos munkavégzésre.
- Elkötelezett a szakmája iránt, elfogadja a szakmaetikai elveket.
- Nyitott a termékgyártással kapcsolatos új ismeretekre, technológiai megoldásokra.
- Törekszik az igényes csomagolásra.
- Belátja a termék jelölésének fontosságát.
- Elkötelezett az alapos vevői tájékoztatás iránt.
- Belátja a higiéniai szabályok betartásának fontosságát.
- Belátja a HACCP rendszer alkalmazásának fontosságát.
- Szem előtt tartja a digitalizáció adta lehetőségeket.
- Nyitott az új technikai megoldásokra.
- Betartja a gépek és berendezések kezelési utasításait.
- Betartja a Magyar élelmiszerkönyv előírásait.
- Maradéktalanul betartja az élelmiszerek előállítására vonatkozó előírásait.
- Precízen végzi a számolási műveleteket.
- Fontosnak tartja a vevői bizalmat a termékei iránt.
- Törekszik a szelektív hulladékgyűjtésre.
- Belátja a környezetvédelem fontosságát.
A Keksz- és ostyagyártó önállóságának és felelősségének mértéke:
- Vezetői instrukciók alapján átveszi a nyersanyagokat, dönt az esetleges kifogásolásról.
- A nyersanyagok felhasználhatóságával kapcsolatban kikéri a munkatársai véleményét.
- Önállóan előkészítő műveleteket végez.
- Irányítással:
- félkész termékeket készít.
- lisztesárukat készít.
- munkaeszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet, tisztít.
- HACCP dokumentumokat vezet.
- A termékgyártás technológiájával kapcsolatban kikéri a munkatársai véleményét.
- Önállóan termékcsomagolást, jelölést végez.
- Másokkal együttműködve felügyeli a termékgyártás higiéniáját.
- Munkája során betartja a gépek, berendezések, munkaeszközök biztonsági és egészségügyi követelményeit.
- Vezetői útmutatás alapján nyersanyag szükségletet számít.
- A számolások pontosságáért felelősséget vállal.
- Önállóan kezeli az édesipari melléktermékeket és hulladékokat.
A Keksz- és ostyagyártó vizsgafeladatai:
- Lisztesáruk készítése és a termékek bemutatása, a következő négy tevékenység közül egy feladatsor végrehajtása:
- A rendelkezésre bocsátott vagy saját anyagösszetétel (receptúra) alapján:
- kekszfélék készítése, és a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és a jogszabályoknak megfelelő jelölése
- krékerek készítése és a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és a jogszabályoknak megfelelő jelölése
- töltött, illetve töltetlen ostyafélék készítése és a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és a jogszabályoknak megfelelő jelölése
- töltött, illetve töltetlen teasütemények készítése, a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és a jogszabályoknak megfelelő jelölése.
- A rendelkezésre bocsátott vagy saját anyagösszetétel (receptúra) alapján:
# /- #kekszésostyagyártó #kekszésostyagyártótanfolyam #kekszésostyagyártóképzés #kekszésostyagyártótanfolyamról #kekszésostyagyártóoktatás #kekszésostyagyártóvizsga #kekszésostyagyártórészszakma
Learning Objectives
Material Includes
- Online felületen elérhető tananyag
- Díjmentes próbavizsga
- Keksz-és ostyagyártó tananyag (jegyzet),
- Igény esetén a gyakorlati tevékenységhez szükséges munkaruha, és munkavédelmi eszközök
Requirements
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Target Audience
- A Keksz-és ostyagyártó tanfolyamot ajánljuk:
- Minden édességkészítő tevékenységet kedvelő ember számára. Nem csak tovább tanulni vágyók részére, egy jó és igazán látványos szakmai lehetőség a Keksz-és ostyagyártó végzettség megszerzése, hanem pályakezdőknek, átképzésben- és továbbképzésben résztvevőknek is ajánljuk.